Az Egyesült Királyság új spektrumengedélyeket ad ki drónműveletekre

Az Egyesült Királyság hírközlési szabályozó hatósága új spektrumengedélyeket is indít a kereskedelmi drónműveletek támogatásáraUK regulator launches new spectrum licences to support commercial drone operations – Unmanned airspace

Az Ofcom új spektrumengedélyeket adott ki a kereskedelmi drónok innovatív felhasználását támogató, alapvető drónbiztonsági és kommunikációs berendezések számára. A vállalatok 2023. január 20-tól új spektrumengedélyt igényelhetnek, amely lehetővé teszi számukra, hogy mobil- és műholdas hálózattokat használjanak a drónok nagyobb távolságokra történő üzemeltetéséhez.

Az Ofcom jelenleg engedélyezi, hogy a drónok engedély nélkül használhassák a modellrepülőgépek vagy a Wi-Fi számára kijelölt légihullámokat. Ez a szabályozás nem alkalmas a legújabb generációs drónok által kínált szolgáltatásokhoz, mivel az engedélymentes drónok korlátozott rádióteljesítménye nem képes biztosítani a szükséges hatótávolságot. Az új engedélyezési rendszer bevezetésével az engedéllyel rendelkező üzemeltetők – amelyek lehetnek cégek vagy magánszemélyek – most először használhatnak bizonyos fedélzeti kommunikációs technológiákat, amelyek lehetővé teszik a drónok vizuális látótávolságon túli üzemeltetését. Ezek közé tartoznak a mobil és műholdas terminálok az irányításhoz és az adatátvitelhez, valamint a biztonsági berendezések, amelyek lehetővé teszik a kereskedelmi drónok számára az ütközések elkerülését és az Egyesült Királyság légterébe való biztonságos beilleszkedést.

Amint megszerzik, az engedély határozatlan időre szól és éves 75 GBP díjjal jár. Az engedélyek az Egyesült Királyságban és a felségvizeken üzemeltetett drónokra vonatkoznak, de a nemzetközi repülésekre nem.

Az új engedély feltételei szerint a drónüzemeltetőknek külön írásbeli megállapodást kell kötniük egy mobil- vagy műholdas hálózatüzemeltetővel, mielőtt használnák annak hálózatát. A légiforgalmi irányító radarok védelme érdekében az engedélyesek nem használhatják a 2,6 GHz-es sávot (2500-2690 MHz).