Drónos Last-mile kiszállítás elemzése

A McKinsey adrónos szállítás jövőjét és az UAS-ek lehetséges szerepét a last-mile kiszállításban elemezteMcKinsey Report: “Big Gun Researchers” Cover Drone Transportation and its “Disrupting Importance” for Last Mile Delivery – eVTOL Insights

A kutatócég szerint kora 2022-től naponta 2000 globális kereskedelmi drónszállítás történt, és ez a szám hónapról hónapra csak növekszik. Ezzel folytatták: „A dróntechnológia számos fogyasztói felhasználási esetet, például az elkészített élelmiszerek, a kényelmi termékek és más kis csomagok szállítását, valamint a B2B igényeket, például az orvosi minták laboratóriumokba történő szállítását is képes kielégíteni.”

A környezetvédelmi aspektusról pedig ezt írták: „A vállalatok sokkal nagyobb valószínűséggel érik el kibocsátási céljaikat, ha nem kell egy egykilós burritót két tonnás járművel szállítaniuk.”

A kutatás ezután a felmerülő munkaerőköltségekre összpontosít. Szerintük, ameddig a szabályozás nem enged meg BVLOS repüléseket, a drónos kiszállítás gazdaságilag nem kifizetődő, ugyanis ez egy vizuális megfigyelőt tesz szükségessé, illetve csak rövidebb repülési távolságokat engedélyez. Így mivel az operációs költség 95%-a a munkaerő kifizetésére megy el, a drón egy csomagot körülbelül USD 13.50 ért tud kiszállítani, ami jóval drágább, mintha ez elektromos autóval vagy bármilyen más járművel történne.

Ha viszont a BVLOS repülés már megengedett, akkor drón pilóta helyett csak megfigyelőre lenne szükség, aki egyszerre több drónt is képes felügyelni. Így például, ha az operátor egyszerre 20 drón felügyeletére képes, akkor egy csomag kiszállítás USD 1.50 és USD 2 közé esne. Ez átlagosan jóval olcsóbb, mint a manapság a nagy ételkiszállító cégek (pl. Uber Eats, Wolt, Foodpanda) szállítási árai, amik USD 0.49 és USD 7.99 között mozognak.

A jelentés 6 átgondolandó kérdéssel zárul:

  1. Milyen termékeket lehet megvalósíthatóan drónnal szállítani, és mennyire lesznek fogékonyak a vásárlók erre a lehetőségre?
  2. Mely régiókban lesz a legnagyobb igény a drónos kiszállításra?
  3. Átalakíthatók-e a meglévő üzletek és raktárak a drónos kiszállítások befogadására, és szükség lesz-e további infrastruktúra vagy létesítmény építésére?
  4. Mennyire jól integrálhatók a drónos műveletek a szélesebb körű, más szállítási módokat alkalmazó szállítási műveletekbe?
  5. Vannak-e természetes partnerei a drónos kézbesítési műveleteknek?
  6. Hogyan járulhatnak hozzá a drónok a vállalat fenntarthatósági céljaihoz?

 

“Economic and environmental advantages suggest that drone delivery could become an important part of the delivery ecosystem. Forward-thinking companies will plan today for a drone-enabled future. As they do so, they should prepare to evolve their drone strategy over time, in line with regulatory changes, technological advancements, shifts in customer preference, and their own capabilities.”