Extrém hidegben repülni képes eVTOL fejlesztés

A texasi vállalat tervei szerint Kanadában szeretne elkezdeni az eVTOL gyártását, illetve a szolgáltatás nyújtást, amihez különleges, extrém hideg időben is működni képes akkumulátorra van szüksége. A Jaunt célja, hogy megszerezze a -40 és + 54 Celsius fok közötti operációt engedélyező tanúsítást. A Montrealban megnyíló székhelybe a vállalat L&T Technology Servicesszel közösen $100 millió dollárt tervez befektetni.

Az akkumulátor rendszer dizájnján, a hozzá tartozó szoftveren, a repülésirányitáson és a villamosításon a Jaunt a BAE Systemsszel dolgozik együtt. Továbbá a Vertiko Mobility nevezetű, kanadai vertiport fejlesztő céggel is együtt dolgoznak, akik Montreal és Quebec között terveznek hálózatott kiépíteni, és 70 Jaunt eVTOL-al 2027-től szolgáltatást nyújtani.

Az akkumulátorok nagyobb hőterhelhetőségének kulcsa a szilikon lehet, aminek „potenciálja” a Li/Li+ -hoz képest magasabb, mint a grafité, és így sokkal kevésbé hajlamos a lítiumosodásra alacsony hőmérsékleten vagy gyorstöltés során.

 

„Vertiko president John Valley and executive vice president Yannick Richard said that beyond the fact that a 25% increase in battery capacity is expected over the next five years, new battery chemistries are currently being studied.“These technological advances will bring a significant increase in stored power but also, in some cases, a strong decrease in the sensitivity of cells to low temperatures,” they stated.”