Izraeli drón ökoszisztéma fejlesztések

Izrael on-demand, az ország összes nagyobb kórházát összekötő drón szállító hálózatott épít:  Israel to establish on-demand drone delivery network connecting all major hospitals – Unmanned airspace

Erre a feladatra a Gadfin Aero-Logistics Systems nevezetű céget bízták meg. A hosszútávú, exkluzív szerződés szerint a cég egy 200km sugárú körben fog gyógyszerszállító szolgáltatást nyújtani.

Ezek a drónok hidrogénnel repülnek, és a tervek szerint naponta 60 kézbesítést végeznek majd el.

A közlekedési hatóság BVLOS rendőri elsősegélynyújtó operációkat tesztel városi környezetbenIsraeli transport authorities test BVLOS flights in city-based first responder police operations – Unmanned airspace

A FlightOps az izraeli rendőrséggel együttműködve Modi’in-Maccabim-Reut város fölött automatizált, BVLOS repülési teszteket végez, melynek célja a command, a felügyeleti és ahírszerzési feladatok végrehajtása.

Már több ilyen bevetésben is részt vettek a drónok:

Egy közlekedési baleset bejelentésekor például rögtön elindították a drónt, ami még a mentőcsapatok megérkezése előtt a helyszínre ért, élő, tiszta képet adva a rendőrségi irányítóközpontnak arról, hogy  mi vár rájuk. Egy másik, késő esti incidens keretében egy feltételezett terroristát jelentettek be, amelyhez szintén kiküldték a drónt, ami a járőrszolgálat egységeinek szolgáltatott légi infravörös videót a környező utcákról és tetőkről. Egy repülés alatt a leghosszabb út, amit egyszerre megtett 10,4 kilométer volt.

„The FlightOps operating system works by installing software onto a drone of any type, which converts the drone into an autonomous aircraft. The drone then communicates with a cloud-based operation center through 5G networks allowing for automated fleet operation in shared airspace.”