Jakabszállási drónok az Emirátusok egén

Rashid Bin Ahmed Al Maktoum sejk, a dubaji uralkodó család tagja, a RAM Investment elnöke együttműködési megállapodást írt alá a magyar tulajdonú Genevation Aircraft Kft-vel a legkorszerűbb repülőgépipari termékek fejlesztéséről.

Az együttműködés 2023 elején indul el a drónfejlesztés területén. A megállapodást magyar részről Szabó Viktor, a Genevation Aircraft Kft. ügyvezető-tulajdonosa látta el kézjegyével.

32 ezer milliárd forint

Az együttműködés „Operation 300bn” elnevezésű, a dubaji Ipari és Technológiai Minisztérium által kezdeményezett, 10 éves átfogó nemzeti stratégiai program keretében valósul meg, amelynek a célja, hogy az ipari szektort tegye a fenntartható nemzetgazdaság hajtóerejévé az Egyesült Arab Emírségekben, mintegy 300 milliárd dirhammal (32 ezer milliárd forinttal) hozzájárulva az ország GDP-jéhez.

Rashid Bin Ahmed Al Maktoum sejk, a dubaji uralkodócsalád tagja és Szabó Viktor, a Genevation Aircraft Kft. ügyvezető-tulajdonosa Fotó: Genevation Aircraft

A jakabszállási székhelyű Genevation Aircraft Kft. egy innovatív, repülőipari minőségirányítási rendszerrel és NATO beszállítói-tanúsítvánnyal is rendelkező légiipari vállalat. A társaság első sikeres terméke a GENPRO műrepülőgép, amellyel a Maciej Kulasewski, lengyel származású pilóta a 2022-es műrepülő-világbajnokságon egyéni és összetett versenyben is a dobogó legfelső fokán végzett.

Úttörők

A Genevation műrepülőgép fejlesztése és gyártása mellett védelmi és polgári célú pilóta nélküli drónok fejlesztésében is kiemelkedő referenciákkal rendelkezik. A társaság a közelmúltban egy nagysebességű katonai drón fejlesztésén dolgozott, valamint kulcsszerepet vállalt egy nemzetközi projekt keretében megvalósuló hidrogén-meghajtású VTOL – függőleges fel- és leszállásra képes – légijármű fejlesztésében, amely jármű akár öt utas szállítására képes zéró szén-dioxid-kibocsátással.

Az együttműködési megállapodás aláírását követően Rashid Bin Ahmed Al Maktoum sejk elmondta:

izgatottak vagyunk, hogy iparági úttörőket hozhatunk a régióba és együtt dolgozhatunk a Genevation csapatával, akik fejlett technológiai tudásuk révén hozzájárulnak a régióban egy forradalmi iparág fejlődéséhez és a fenntartható gazdasági növekedéshez, valamint közreműködnek vízióink megvalósulásához.

Forrás: https://index.hu/gazdasag/2022/12/02/dronfejlesztes-polgari-vedelem-honvedelem-emiratusok/