Legújabb drón infrastruktúra beruházások

Míg eddig a kutatások és az iparág befektetéseinek legnagyobb része is a járművek fejlesztésébe áramlott, az utóbbi időben világszerte egyre több magastőkéjű projekt indult el a repüléshez szükséges infrastruktúra megépítésének, megtervezésének céljával:

A 3L Roboticsautomata csomagszállító drón helipad”-et épít Csehországban3L Robotics “building automated drone delivery helipad in Czech Republic” – Unmanned airspace

Közép-Európa első drón helipadje Brnoban fog megépülni egy új irodaház tetejére. A helipad-et a 3L Robotics kifejezetten a Vlněna iroda komplexusra tervezte és 2024 közepére készül majd el.

Bár Csehországban a jelenlegi szabályozás nem engedi meg a drónos csomagszállítást, csomagpontok építése már tervben van.

Az autonóm rendszer GPS jeleken keresztül irányítja majd a drónokat, amiket leszállás után fel is töltenek.

A Souther Queensland, 1.8 millió ausztrál dollárt fektet be a világ „legnagyobb integrált drón logisztikai hálózatába”Southern Queensland provides AUD1.8 million to deploy ‘largest integrated drone logistics network’ – Unmanned airspace

A hálózatot Swoop Aero fogja létrehozni.

Az sUASnews szerint a hálózat teljes körű szolgáltatási lefedettséggel rendelkezik majd több mint 175 000 négyzetkilométeren, és képes lesz kiterjeszteni a szolgáltatásokat több mint 400 000 négyzetkilométerre. A Swoop Aero gyógyászati- és általános szállítást, search and rescue, environmental monitoring és mapping szolgáltatást fog nyújtani.

Az integrált drónlogisztikai hálózat várhatóan hozzájárul az ausztrál vállalkozások átalakulásához azáltal, hogy új infrastrukturális réteget épít a társadalom számára, áthidalva a társadalmi infrastruktúra hiányosságait a hatalmas távolságok, a forgalmi torlódások, a helyszín elérhetősége, a barátságtalan terep és az adathiány leküzdésével. Az Új-Zéland területét meghaladó kiterjedésű hálózat a Swoop Aero legfejlettebb repülőgépét, a Kite-ot fogja használni. A platform jelenleg az amerikai Szövetségi Légügyi Hatóság és az ausztrál Polgári Repülésbiztonsági Hatóság közös típusengedélyezési eljárásán megy keresztül – áll az sUASnews jelentésében.

Az Airnova vertiport hálózata össze szeretné kötni a francia nagyvárosokatAirnova’s vertiport network aims to link main cities in France – Vertical Mag

Ehhez 3 millió euró befektetésre van szüksége. A cég 2023-tól kezdve, évente 15-20 új vertiportot szeretne építeni.

Az Airnova különleges vertiport dizájnját az INPI (francia szellemi tulajdonjogi intézet) már elfogadta, jelenleg az Európa szintű elfogadás zajlik.

A vertiportot több funkció ellátására tervezték, így teher- és csomagszállító drónt ugyanúgy ki tud szolgálni, mint utas szállító eVTOL-t vagy tűzoltók és mentők által bevetett UAS-eket. Összesen 1,000 négyezetméterre van szükségük, ahol 2 „landing pad” mellett 2 parkoló rész és gyors akkumulátortöltő (de akár hidrogén töltés is lehetséges) állomás is helyet kap. Ezenkívül más modern technológiákat is bevetnek, mint pedálú robotokat rakomány pakoláshoz, AI-t fel- és leszállást segítő rendszerekhez, arcfelismerést, LiDAR-t és 3D screening technológiákat. Vertiportjuk megtervezéséhez a Volocpterrel, illetve Airbusszal is konzultáltak.

Továbbá az Airnovát kérte fel a párizsi régió egyik polgármestere és több területi hatóság is, hogy a 2024-es olimpiai játékokra eVTOL-vertiportokat fejlesszen ki.

 

Egyre több projekt és beruházás indul el Európában és Amerikában, melyeknek célja BVLOS autonóm légifolyosók létrehozása drónok számára:

A BT Group(Anglia legnagyobb telekommunikációs cége) 5 millió fonttal támogatta meg Altitude Angel drón „superhighway” projektjét és egyúttal csatlakozott a vállalat igazgatótanácsához is: BT selects Altitude Angel in GBP5m drone superhighway project, joins company board – Unmanned airspace

A megállapodás értelmében a BT Group biztosítja az összeköttetést, a hálózati infrastruktúrát és a skálázhatósági tapasztalatait az Altitude Angel ARROW toronyhálózatának kiépítéséhez és karbantartásához. A BT Group lesz továbbá az Altitude Angel szoftverének fő viszonteladója, emellett kereskedelmi támogatást nyújt a kiskereskedelmi drónszállításokhoz és a kritikus infrastruktúrák automatizált, intelligens drónos ellenőrzéséhez. Ez a technológia elősegíti az intelligens városfejlesztést, valamint a sürgősségi szolgálatokat és a védelmi közösség számára is fokozott képességeket biztosít – áll a sajtóközleményben.

A pénzügyi támogatás lehetővé teszi az Altitude Angel számára, hogy felgyorsítsa a Skyway-jel kapcsolatos terveit és az eddig elképzelt 165 mérföldön túl, még több ezer mérföldnyi Skyway infrastruktúrát hozzon létre, ami majd országszerte városokat, közlekedési- és csomagszállítási csomópontokat köt össze. Így egy több milliárd fontos dróngazdaság jön létre az Egyesült Királyságban.

A Matternet5 km-es BVLOS drón gyógyszerszállítási útvonalat indít Zürich felettMatternet launches 5km BVLOS drone medical delivery route above Zurich – Unmanned airspace

A két kórház közöti drón útvonal a világ eddig leghosszabbja. Az utat drónjuk 7 perc alatt teszi meg. Jelenleg a projekt tesztfázisban van.

Oklahoma város DronePort Network nevezetű cége Osage LLC-vel együtt teszt AAM/drón folyosót hoz létreOklahoma City DronePort Network and Osage to create AAM/drone testing corridor – Unmanned airspace

A Tulsa melletti légifolyosót Skyway 36-nek nevezték el. A folyosó Oklahoma State University-t, Osage és Tulsa létesítményeit kapcsolja össze, 114-tengeri mérfölden keresztül.

A DronePort Network létesítménye közel 2,300 négyzetmérföldnyi G osztályú légtérrel rendelkezik, amely a repülési tesztekhez használható, hangárral, irodahelyiségekkel, kifutópályával és helikopterleszállóval a UAS-ek és eVTOL-ok számára.

A folyosó a következő módokon tervezi támogatni a légimobilitás fejlesztését Tulsában:

  • 114 tengeri mérföldes, látótávolságon túli (BVLOS) kereskedelmi repülési folyosó létrehozása
  • a K+F tevékenység növelése a régióban
  • a régió képzett munkaerő-állományának növelése (30-40 000 munkahely teremtése – ami 3,5-5 milliárd USD gazdasági tevékenységnek felel meg – az első 2-3 évben)
  • egy új ipari kezelő létesítmény építése