Megválasztotta elnökségét a Magyar Drón Koalíció

2021. július 13-án megtartotta első plenáris ülését a Magyar Drón Koalíció (MDK). Palkovics László innovációs és technológiai miniszter megnyitó beszédében elmondta, hogy Magyarország a drón-technológia fejlesztésében és alkalmazásában is vezető szerepre törekszik, amelynek eszköze az MDK és a benne munkálkodó, az iparág teljes horizontját lefedő tagok szakmai munkája révén létrejövő nemzeti drónstratégia.

Gál András Levente, a DJP szakmai vezetője kiemelte, hogy a Digitális Jólét Programban az elmúlt években már két koalíció indult útjára: 2017-ben a Magyarországi 5G Koalíció, 2019-ben pedig a Magyarországi Mesterséges Intelligencia Koalíció, ezek az ipari platformok idén tavasszal bővültek egy, dedikáltan a drónokkal foglalkozó új fórummal. A szakmai vezető ismertette a részleteket: az előkészítő munka lezárult, a munkacsoporti struktúrát a tagság által megfogalmazott igények alapján állapították meg.

Az ülésen ezt követően a szavazásra jogosult tagok elfogadták az elnökség javasolt összetételét, valamint megválasztották Dr. habil. Rohács Dánielt az MDK Elnökének. Így minden feltétel megvalósult ahhoz, hogy a munkacsoportok megalakításával és feladatkörük részletes meghatározásával folytatódhasson a drónstratégia szakmai előkészítése. Az esemény adminisztratív részének lezárását követően a tagság és az elnökség – kihasználva az eseménynek helyt adó Moholy-Nagy Művészeti Egyetem campusa által biztosította remek légkört – kötetlen beszélgetéseken, hosszú idő után személyesen is tovább mélyíthette a már meglévő szakmai kapcsolatokat.

Az MDK Programirodája a KTI keretein belül fog működni Drotár István vezetésével, aki egyúttal az MDK Szakmai Vezetőjének tisztét is betölti. A kapcsolódó szakmai munkában való részvétel folytatása lehet annak a hosszú ideje kifejtett támogató tevékenységnek, amit a KTI  a Légiközlekedési Kutatóközpont munkatársain keresztül a különböző társszervek részére biztosít.

Az MDK kilenc fős elnökségének tagjai:

  • Dr. habil Rohács Dániel, a BME Vasúti Járművek, Repülőgépek és Hajók Tanszék, Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar tanszékvezetője, egyetemi docense. Kiemelkedő tapasztalattal rendelkezik a nemzeti és nemzetközi (FP6, FP7, H2020) kutatás-fejlesztési projektírás, projektkoordináció és projekmenedzsment területén. Főbb kutatási témák:innovatív koncepciók analízise, definiálása, vizsgálata, előrejelző és üzleti modellek kidolgozása, légtér integrációs kérdések vizsgálata a légiközlekedés területén.
  • Érsek István, az Innovációs és Technológiai Minisztérium Közlekedési Hatósági Ügyekért Felelős Helyettes Államtitkára. A közúti közlekedés területén 2008 nyarától vezette a Képzési és Vizsgáztatási Főosztályt a Nemzeti Közlekedési Hatóságnál, majd a hatóság átalakítását követően 2012-től a Közúti Gépjármű-közlekedési Hivatalt hivatalvezető elnökhelyetteseként. Az NKH megszűnését követően 2017. januárjától az NFM-ben rövid ideig miniszteri főtanácsadó, majd Prof. Dr. Palkovics László kormánybiztos mellett senior kormánybiztosi manager, illetve a KTI Közlekedéstudományi Intézet stratégiai, kutatás-fejlesztési és innovációs igazgatója, 2018 június óta, az újonnan megalakult innovációs és technológiai tárca helyettes államtitkára. Tevékenysége kiterjed a közúti, vízi, vasúti és a légi közlekedési területre egyaránt. Szakoktató, vizsgabiztos, 2012 óta a Közlekedési Szakértői Testület tagja.
  • Tuzson Gergely, a Légtér.hu Kft. ügyvezetője, amely ismeretterjesztő tevékenységének, térképes légtérinformációs rendszerének, és a pilóta nélküli légijármű felhasználók számára nyújtott széles szolgáltatási palettának köszönhetően a drónos terület kiemelkedő szakmai szereplője. 2018 év végén felkérik az akkor alakuló Repülő és Légisport Szövetség elnöki tisztségére, melyet elvállal, emellett lemond a Drónpilóták Országos Egyesületének elnökségéről. A szövetség elsősorban a kisgépes repülést és a légisportokat fogja össze, ugyanakkor elnökként kiemelten fontosnak tartja a szövetség, a piaci és állami szereplők közötti jó kapcsolatrendszer kialakítását és fenntartását
  • Molnár Zsolt, a Rotors & Cams Zrt. vezérigazgatója. Több éve foglalkozik a drónok védelmi és polgári célú alkalmazásaival, valamint ezeknek a kisméretű repülő eszközöknek a biztonsági kihívásaival. Cégük egyedi drón rendszerek gyártásával, professzionális drónos ipari szolgáltatásokkal és drónvédelmi megoldások integrálásával van jelen a piacon. Szakemberként és vállalkozóként elkötelezett a Pilótanélküli légijárművek „élhető” és az iparági fejlődést támogató szabályozásának kialakításában, az iparági „minimumok” megteremtésében, amelynek érdekében 2016-2018 között a Drónpilóták Országos Egyesületének alelnökeként is szerepet vállalt. Hisz abban, hogy a hazai drónos iparág fejlődését egy átgondolt stratégia mentén működtetett hazai ökoszisztéma biztosíthatja, amelynek eredményeként a hazai vállalkozások a nemzetközi piac versenyképes szereplői lehetnek, ennek alapját kellene megteremteni a Magyarországi Drón Koalíció keretében.
  • Lengyel Kálmán, az Innobyte Zrt. vezérigazgatója, 2014 végén egy szoftverfejlesztő startup cég megalapításában vett részt, amelyben máig tulajdonos, és amelyet a kezdetek óta vezet. Foglalkozott köznevelési és felsőoktatási intézmények minőség- és hatékonyságfejlesztésével, részt vett az EU csatlakozást megelőző Pályázati Előkészítési Alap minőségbiztosításában. Az INNObyte révén tulajdonostársaival megmutatta, hogyan lehet elérni az alapoktól, egy kétszáz család megélhetését biztosító cégig, amely Magyarország egyik meghatározó térinformatikai, telekommunikációs és agrárinformatikai szoftverfejlesztő szakértelmét tudhatja magáénak. Szakmai érdeklődése leginkább a nagytömegű adatok és azok kezelése, a gépi tanulás, illetve a különböző informatikai rendszerek összekapcsolására terjed ki. A drónokkal kapcsolatos világ alapvetően a térinformatika, agrárium és az egészségügy kapcsán keltette fel az érdeklődését, főleg a kapcsolódó informatikai rendszereken keresztül.
  • Szepessy Kornél a HungaroControl Zrt. vezérigazgatója, amely az elmúlt több mint egy évtizedben számos fejlesztéssel járult hozzá a légi közlekedés biztonságának növeléséhez, negatív környezeti hatásainak mérsékléséhez és a társadalmi fenntarthatósági célok eléréséhez. A társaság 2011-ben megnyithatta saját szimulációs központját és a légiforgalmi irányítók képzését szolgáló akadémiáját. 2013-ban elkészült a térség egyik legkorszerűbb irányítóközpontja, ahonnan a magyar szakemberek nemcsak a hazai légi forgalmat kezelik, hanem – 2014 óta, a NATO megbízása alapján – a koszovói magas légtér gépmozgásainak biztonságát is szavatolják. A vállalat 2017-ben készült el a helyszíntől független repülőtéri irányítást biztosító Remote Tower fejlesztésével, ezáltal a hasonló méretű légikikötők közül a budapesti a világelső, ahol ez az innovatív megoldás alkalmazható.
  • Szalay Zsolt, a BME Gépjárműtechnológia Tanszékének vezetője, a BME Gépjárműtechnológia Tanszékének vezetője és a ZalaZONE, az egyedülálló magyar autonóm jármű tesztpálya kutatási és innovációs vezetője. Kutatási területei közé tartozik többek között az összekapcsolt és autonóm járművek intelligens rendszerei, a magasan automatizált és autonóm járművek tesztelése és validációja, továbbá az autóipari kommunikációs rendszerek, járművek kiberbiztonsági vizsgálata. A DroneMotive Koalíció egyik ötletgazdája és kidolgozója, mely unikális tesztelési, képzési és minősítési környezetet hoz létre a ZalaZONE-hoz kapcsolódóan, összekötve a drónok világát a földfelszíni autonóm környezettel.
  • Firbás György, az Európai Logisztikai Szövetség szenior logisztikusa. Fő területe a közlekedéslogisztikai és infrastrukturális fejlesztések, elsősorban a szállítmányozáshoz, a vasúthoz és a repüléshez kapcsolódó fejlesztések. A Külgazdasági- és Külügyminisztérium szerződött szakértője, feladata a vidéki repülőterek fejlesztésének stratégiája, felmérése és előkészítése. 2018 óta a Digitális Jólét Nonprofit Kft. logisztikai vezető szakértőjeként csapatával elkészítette Magyarország Logisztikai Akciótervét, 2020-ban a Veszélyhelyzeti Logisztikai Stratégiát. A repüléshez való kötődése, szeretete örök; a drónkoalícióban elsősorban a drónok logisztikai célú felhasználási projektjeiben kíván együttműködni a legmagasabb szinten.
  • Zsitkovszky Sándor, a Belügyminisztérium Informatikai Főosztályának főosztályvezető-helyettese. A XXII. kerületi Polgármesteri Hivatalban, majd a Pest megyei Rendőr-főkapitányságon dolgozott, mint az informatikai szolgáltatások vezetője, majd az Országos Rendőr-főkapitányságon a hálózati szolgáltatások vezető mérnöke volt. 2011-átvette a Központi HelpDesk vezetését, amit 2014-ig látott el. 2014-től a Belügyminisztériumban a rendészeti informatikáért felelős főosztály főosztályvezető helyettese. Osztálya szakmai felügyeletet lát el az EDR fejlesztésében, üzemeltetésében, a rendészeti infrastruktúra fejlesztésében, üzemeltetésében beleértve a vezeték nélküli technológiát is, a Belügyminisztérium részéről szakmai irányítója ezek fejlesztésének, részt vesz a PPDR frekvenciák kialakításában. Tevékenységi körébe tartozik a közbiztonsági kamerák technológiai alkalmazásának, követelményeinek szakmai irányítása, beleértve a hozzákapcsolódó infrastruktúrát is. Munkája elismeréseként soron kívüli előléptetésekben és miniszteri jutalmakban részesült. 1996-tól címzetes főtanácsos.