Újdonságok a Policy és szabályozás terén

A Joint Authorities for Rulemaking on Unmanned Systems (JARUS) közzétett egy előre meghatározott kockázatértékelést (PDRA) a nem ellenőrzött légtérben végzett BVLOS műveletekre vonatkozóan, amelyeknél a pilóta nélküli légijárművekkel való találkozás valószínűsége alacsony. A dokumentumot az EASA és az uniós légügyi hatóságok támogatásával dolgozták ki. A PDRA egy olyan módszertant dolgozott ki, ami annak  a meghatározására alkalmas, hogy egy légtérben az UAS operátor számára a pilótával repülő járművek legalább 50%-a észlelhető-e. Ezzel segítve elő a BVLOS módban küldetéseket végrehajtani kívánó operátorok engedélyeztetését.

A teljes dokumentum itt találtható: jarus_pdra-05_edition_1.0_1.pdf (jarus-rpas.org)

 

A svájci szabályozó hatóság, a Federal Office of Civil Aviation (FOCA) közzétette a megfelelés alternatív módját, amely lehetővé teszi az EASA által megállapított szabályokban szereplő SORA módosított 9. lépésének alkalmazását.

Részletek itt: SORA (admin.ch)

 

További céljuk, hogy az integráció az EASA „Drone Incident Management at Aerodromes” című iránymutatásával összhangban tegyék, így a légi járművek és a repülőterek üzemeltetőivel, illetve a léginavigációs szolgáltatókkal együttműködve 2025 negyedik negyedévéig a repülőtereken a drónok által elkövetett jogsértések kockázatainak kezelésén dolgoznak.

A linken megtalálható egy pontokba szedett összefoglaló az IAA eddigi drónokkal kapcsolatos munkájáról.

 

A német U-space stratégia egyetlen közös információs szolgáltatót (sCISP) irányoz elő, és javasolja, hogy a léginavigációs szolgálatók szövetségi felügyeleti hatósága (BAF) legyen felelős az sCISP és a U-space szolgáltatók (USSP-k) tanúsításáért.

A U-space stratégia célja, hogy az európai szabályozásokkal összhangban biztosítsa a pilóta nélküli légiközlekedés biztonságos integrációját a meglévő légtérstruktúrákba. A cél az, hogy a különböző operációkat végző drónok ugyanazt a légteret használhassák, mint például a mentőhelikopterek, vitorlázórepülők vagy utasszállító repülőgépek.

A stratégia iránymutatást nyújt a németországi U-space-ek létrehozására vonatkozó, 2023-ra tervezett törvényjavaslathoz. Beleépítették a hamburgi U-space „real-world” laboratórium eredményeit is, amelyet a Szövetségi Digitális és Közlekedési Minisztérium finanszírozott. A U-space stratégia segít meghatározni a felelősségeket, a szükséges struktúrákat és a U-space-ek kijelölésére vonatkozó eljárást az (EU) 2021/664 végrehajtási rendeletnek megfelelően.

A BMDV-nél vagy annak valamelyik végrehajtó szervénél létrehoznak egy U-space koordinátort. Ő dönti el, hogy az illetékes szövetségi, állami vagy helyi hatóságokkal egyeztetve hol hozzák létre a U-space-eket. A U-space-t nagyvárosi (metropolitán) területeken kell kijelölni, mivel ott nagy a pilótás és pilóta nélküli légi forgalom. A kijelölt U-space éppen akkorára lesz korlátozva, ami a tervezett műveletekhez szükséges.

Továbbá a BMDV mintegy 1,8 millió eurós támogatást nyújt egy rajnai U-space-el kapcsolatos „real-world” laboratórium számára, hogy már most elkezdhessék a U-space jövőbeli lehetőségeinek feltárását.

A projekt részvevői:

  • RWTH Aachen
  • flyXdrive GmbH
  • Vodafone GmbH
  • Droniq GmbH

A kutatási projekt célja, hogy betekintést nyerjen a drónok gyakorlati használatából a légtérbe való biztonságos integrálásukhoz, különösen fókusszal az 5G összekapcsolhatóságra. Ennek érdekében különböző repülési forgatókönyveket hajtanak végre a „real-world” laboratóriumban, hogy kipróbálják a U-space szolgáltatások működését, és kiderítsék, milyen követelményeknek kell megfelelnie az 5G-kapcsolhatóságnak. A projekt 2025 januárjáig tart. Az eredményeket cselekvési javaslatok formájában nyújtják be, és figyelembe veszik a jogalkotási eljárás során.

 

Ábra a jelenlegi BVLOS repülésekre és UTM-re vonatkozó drón jogszabályokat mutatja be különböző országokban: