A belga CAA engedélyezte a BVLOS drónok repülését az antwerpeni kikötőben

Az Antwerpen-Brüsszel Kikötő automatizált Drone-in-a-Box hálózata, a D-HIVE végrehajtotta első szabályozott autonóm, látóhatáron túli repülését – közölte a SkeyDrone. A belga polgári légiközlekedési hatóság hivatalos engedélyt adott a drónnak, hogy BVLOS repüléseket hajtson Antwerpen-Bruges kikötőjében és a kikötő számára. Eddig ezeket a repüléseket úgy hajtották végre, hogy ideiglenesen lezárták a légteret minden más légi jármű elől, egy ideiglenesen elkülönített légtér védelme alatt. A légtér elkülönítése nem skálázható megoldás a drónok üzemeltetésére, különösen, ha az Antwerpen-Bruges kikötője az év minden napján, naponta akár 18 alkalommal is tervez repülni.

A SkyDrone szerint ez a repülés nemcsak a D-Hive számára jelent fontos mérföldkövet, hanem azt is bizonyítja, hogy a SkeyDrone BVLOS keretrendszere elfogadott és elismert „biztonságos repülési” kockázatcsökkentő keretrendszer. Ez a BVLOS-keretrendszer a mai naptól kezdve sok más drónüzemeltető számára is lehetővé teszi, hogy zsúfolt légterekben és magas kockázatú környezetekben is skálázható BVLOS-repüléseket hajtson végre. A BVLOS-keretrendszer a jövőbeli U-space légtér sandbox-aként szolgál. Mind a BCAA új dróncsapata, mind az EASA segített ebben, mivel a BVLOS keretrendszer érvényességének és biztonságának bizonyítása sok erőfeszítést igényelt Belgium és Európa szabályozási szolgálatainak ellenőrzéséhez, megértéséhez és a bizalom eléréséhez.

Erről bővebben itt olvashat: Belgian CAA gives regulatory approval for BVLOS drones flights in the Port of Antwerp – Unmanned airspace