A Ciconia ütközéselkerülő rendszerének sikeres tesztjeiről számol be az izraeli drónkezdeményezés

Ciconia az izraeli Nemzeti Drón Kezdeményezés (INDI) részeként 2023 januárja és februárja között Izraelben végrehajtott repülési teszteken próbálta ki koordinációs és ütközéselkerülő rendszerét (C&CAS). A C&CAS egy decentralizált ütközéselkerülő rendszer, amit egyaránt kis UAV-k és nagy légi járművek számára terveztek. A repülési tesztek során a C&CAS sikeresen megoldotta a két légi jármű közötti összes előre megtervezett repülés közbeni konfliktust, amik egy elsősegélynyújtási forgatókönyv részét képezték, amelyben egy orvosi evakuáló helikopter és egy tűzoltó drón vett részt.

A C&CAS egy könnyű, alacsony energiafogyasztású, V2V (Vehicle to Vehicle) hibrid decentralizált ütközéselkerülő rendszer, amelyet mindkét légi jármű fedélzetére telepítettek, és ami mindkét platformot felügyelte. A C&CAS csak akkor tájékoztatja a saját platformjának pilótáit – a fedélzeten és a távoli platformon tartózkodókat is –, ha az releváns, vagyis, ha egy másik platformmal repülő járműről van szó, ennek pedig meg tudja mondani a relatív helyzetét és vektorát.

Erről bővebben itt olvashat: Ciconia collision avoidance system reports successful tests in Israel’s drone initiative – Unmanned airspace