A Flying Lion drónszolgáltató és az Iris Automation biztonsági avionikai technológiai vállalat új partnerséget kötött, hogy a Drone as First Responder (DFR) programoknak fokozott légtérismeretet biztosítson

A partnerség keretében az Iris Automation Casia G földi észlelő- és riasztórendszerével bővül a Flying Lion szolgáltatáscsomagja – olvasható a közös sajtóközleményben. A jelenlegi FAA követelményeknek való megfelelés érdekében a Flying Lion és ezek a DFR-programok emberi távvezérlő pilótákat és vizuális megfigyelőket alkalmaznak, hogy lehetővé tegyék a BVLOS-üzemeltetést városaikban. Bár ezeknek az ügynökségeknek ez szükséges volt az FAA engedélyezési tanúsítványainak való megfeleléshez, nem optimális a folyamatos vagy nagyszabású DFR-műveletekhez. A DFR-programok lehetővé teszik a drónok azonnali küldését a 911-es hívásra válaszul, valós idejű légi helyzetfelismerés céljából, a földi egységeket megelőzve és támogatva, a közösség és az elsősegélynyújtók biztonságának növelése érdekében. A Casia G bevezetésével a DFR-programok következő generációja képes lesz arra, hogy emberi vizuális megfigyelők nélkül is létrehozzon egy megfigyelt légteret a drónműveletek végrehajtásához. A Casia G egy kisméretű, passzív, kis teljesítményű, időjárásálló eszköz, amely bárhol telepíthető, ahol szabad kilátás nyílik az égre. Ez lehet tető, utcai lámpaoszlop, mobiltorony vagy más függőleges szerkezet. A Casia G az ADS-B segítségével érzékeli az együttműködő repülőgépeket, az Iris szabadalmaztatott számítógépes látás és mesterséges intelligencia szoftverének segítségével pedig a nem együttműködő repülőgépeket.

A légi jármű észlelése után kétféle működési koncepció lehetséges:

  • A Casia G riasztja a távvezérlő pilótát, és közli az észlelt légi jármű besorolását és helyét. Az RPIC ezután elkerülő manővert kezdeményez, és folytatja a küldetést, amint az észlelt légi jármű elhagyta a műveleti területet.
  • A Casia G automatikus ütközésjelzést küld a személyzet nélküli légi rendszer parancsnoki szoftverének, aminek eredményeképpen a rendszer automatikusan végrehajtja az előre beprogramozott kikerülési manővert.

Több Casia G csomópont is telepíthető bármely működési terület lefedésére, így a drónok akár egy egész települést is le tudnak fedni. A DFR-programok irányítói ezután több UAS BVLOS-üzemeltetését élvezhetik több indítási pontról, ami minimális válaszidőt tesz lehetővé. Ezenkívül a rutinszerű BVLOS-küldetések repülésének képessége lehetővé teszi az UAS-ok központosított irányítását és üzemeltetését, valamint a 911 diszpécserszolgálatba és a valós idejű bűnügyi központok működésébe való integrálását. Az Egyesült Államokban több mint 18 000 önkormányzati rendőrkapitányság működik, és közülük csak 200 rendelkezik légi eszközzel. A drónok BVLOS üzemeltetése lehetővé teszi a fennmaradó 17 800 osztály számára, hogy ezzel tehermentesítse a rendőri műveletek humán erőforrására nehezedő nyomást.

Erről bővebben itt olvashat: Flying Lion and Iris Automation add airspace awareness capability to first responder programmes – Unmanned airspace