A Japán Kormány bejelentette terveit is a kiszállítási drónok számára meghatározott útvonalak kijelölésével kapcsolatban

A tervezet, amit nemrégiben mutattak be a kormány „A digitális kertvárosi nemzet víziójának megvalósításáért felelős tanács” ülésén, az ilyen járművek használatának elterjesztését célozza meg az elnéptelenedett területek csökkenő közlekedési hálózatában. Ezek az útvonalak elsősorban a BVLOS repüléseket szolgálnak majd ki.

Kezdetben a kormány azt tervezi, hogy a Tokiótól északnyugatra, Saitama prefektúrában fekvő Chichibu városában és környékén egy körülbelül 150 km-es útvonalat jelöl ki, melyen 2024-től kezdődően drónok szállíthatnak csomagokat. A szállítási útvonal villamosenergia-vezetékek mentén halad majd, hogy lehetővé tegye a rakomány szállítását dombos és hegyvidéki területeken, valamint a drónok feltöltését. Egyes drónok pedig ellenőrizhetik is az elektromos vezetékek állapotát. Japán több mint 40 000 kilométernyi drónrepülési útvonal kialakítását tervezi. A kormány júniusban tanulmányi tanácsot hoz létre, hogy kidolgozza az ilyen és más digitális infrastruktúra-formák terveit. Reméli, hogy a kabinet jövő év márciusáig jóváhagyja ezeket a terveket, és elősegíti az állami és a magánszektor beruházásait.

Erről bővebben itt olvashat: Japan: Blueprint Drafted to Set Routes for Delivery Drones – eVTOL Insights