A közép-európai légiforgalom irányítási szolgáltatók megállapodtak U-space/UTM végrehajtási programjaik összehangolásáról

A FAB CE légtérszövetség hét állama és léginavigációs szolgáltatója (ANSP) – Ausztria, Bosznia-Hercegovina, Horvátország, Csehország, Magyarország, Szlovákia és Szlovénia – összehangolt megközelítést dolgoz ki az U-űrterületek fejlesztésére, tekintettel a 2023. január 26-án hatályba lépett Európai Uniós rendelet az EU-n belüli U-tér területek létrehozásáról.

Az ANSO egy UAS forgalomirányítási (UTM) koordinációs csoportot (UCG) állított fel, ami három fő területre összpontosít:

– közös információs szolgáltatások (CIS) fejlesztésével kapcsolatos szerepek és felelősségi körök megértése;

– a FAB CE közös kockázatértékelési módszertanának kidolgozása a U-space légtér és a kapcsolódó szolgáltatások megvalósítására;

– valamint a személyzet és a személyzet nélküli légi járművek üzemeltetésének szétválasztására szolgáló eljárások és technológiák megértése.

A FAB CE – az ANSP-ket a megfelelő CIS-szolgáltatások integrációjának segítése érdekében – a UTM koordinációs csoport legutóbbi zágrábi ülésén javaslatot tett egy FAB CE, CIS-szolgáltatók (CISP) adatcseréjére vonatkozó szabványkönyv kidolgozására.

Bővebben erről itt olvashat:

Central European ANSPs agree to harmonise their U-space/UTM implementation programmes – Unmanned airspace