HungaroControl Zrt.

A HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt. Magyarország egyik legsikeresebb állami vállalata, amelynek tulajdonosa az N7 Holding Nemzeti Védelmi Ipari Innovációs Zrt. A több mint 700 főt foglalkoztató társaság alaptevékenysége a légiforgalmi irányítás: egyrészt a magyar légtérben nyújt navigációs szolgáltatásokat (útvonal-, közelkörzeti és toronyirányítást), másrészt a NATO megbízása alapján 2014 óta a koszovói magas légtér forgalmának biztonságáért felel. Az említetteken túl a cég repüléstájékoztató szolgálata gondoskodik az úgynevezett nem ellenőrzött légtérben közlekedő kisgépek biztonságáról is.

A HungaroControl működése során mindenkor a repülésbiztonságot helyezi előtérbe, és feladatellátása szükségszerűen nyitottá teszi az új, korszerű megoldásokra. A vállalat működési filozófiája szerint egy légiforgalmi szolgáltató akkor tud igazán sikeres lenni, ha hidat képez a jelen és a jövő között – ha nem csak az alaptevékenységét képes magas színvonalon ellátni, de innovatív tevékenységének köszönhetően a jövőben is stabilan megveti a lábát.

Az elmúlt években a HungaroControl megannyi fejlesztése járult hozzá a légi közlekedés biztonságának növeléséhez, negatív környezeti hatásainak mérsékléséhez, és a társadalmi fenntarthatósági célok eléréséhez. Mivel a társaság innovatív tevékenységével együtt jár a „világra való nyitottság”, ezért fejlesztéseinek gyümölcsét sem csak a hazai légtér felhasználói élvezhetik, a magyar szakemberek munkája jelentősen hozzájárul a délkelet-európai légi forgalom racionálisabb és környezetkímélőbb működéséhez. Jó példa erre a magyar szolgáltató kezdeményezésére és tevékeny közreműködésével bevezetett SEE FRA (South East Free Route Airspace) forgalomszervezési koncepció, amely lehetővé teszi, hogy Bulgária, Lengyelország, Litvánia, Magyarország, Moldávia és Románia légterében szabad útvonalon, korlátozások nélkül közlekedhessenek a repülőgépek, az év minden napján és a nap 24 órájában, ezzel pedig a légi navigációs szolgáltatók pénzt és üzemanyagot is spórolhatnak a szolgáltatásaikat igénybe vevő légitársaságoknak.

A magyar légiforgalmi szolgálat által megvalósított fejlesztések – céljaik és rendeltetésük alapján – két csoportba sorolhatók. Az egyikbe a társaság azon beruházásai tartoznak, amelyek hozzájárulnak a légitársaságok számára nyújtott szolgálatások minőségének és a repülésbiztonságnak a javításához; tehát a vállalat alaptevékenységének ellátásához szükséges infrastruktúra folyamatos korszerűsítésére irányulnak. Ilyen például a légiforgalmi irányítók munkáját támogató, MATIAS légi navigációs rendszer folyamatos fejlesztése. A HungaroControl innovációs projektjeinek másik csoportjába olyan fejlesztések tartoznak, melyek a légi közlekedés jövőben kihívásaira igyekeznek megoldásokat találni, ezzel biztosítva azt, hogy a társaság alakítója legyen a kontinentális ipari változásoknak. Ezek közül kiemelendő az integrált toronyirányítási rendszer (mirTWR projekt), amelynek révén a légiforgalmi irányítók több, akár az irányítás helyszínétől jelentős távolságra lévő repülőtér forgalmát kezelhetik egyidőben, egyetlen virtuális toronyból. A hazai légi navigációs vállalat fejlesztésének köszönhetően a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren a hasonló méretű légikikötők között világelsőként alkalmaznak távoli toronyirányítási megoldást.

A polgári légi közlekedés biztonságát szavatoló HungaroControl több évtizedre visszatekintő, szoros szakmai együttműködést ápol a katonai légi forgalmi irányításért is felelős Magyar Honvédséggel, illetve a Honvédelmi Minisztériummal. E stratégiai partnerség elősegíti a nemzeti, az uniós, illetve a NATO-tagságunkhoz köthető jogszabályi kötelezettségek teljesítését, a rugalmas légtérhasználatot a légi közlekedés civil és katonai szereplői között, de legalább ennyire fontos, hogy általa megvalósulhat a két fél által használt irányítási rendszerek összehangolása (pl. a radaradatok cseréje által), emellett a költséghatékonyság elvei is eredményesebben biztosíthatók. A Honvédelmi Minisztériummal való együttműködés fontossága a képzés területén is megmutatkozik: a HungaroControl évek óta biztosít 3D toronyszimulátoros, áramlásszervezői oktatást, valamint repülésbiztonsági szakember-képzést a katonai légi forgalmi szakállomány részére.

A közeljövőben a pilóta nélküli légi járművek (UAS) nagyarányú elterjedése teljes gazdasági-társadalmi átalakulást hozhat, ami számottevő hatással lesz a klasszikus értelemben vett légi közlekedésre is. A magyar légiforgalmi szolgálat – a hazai repülésbiztonság garantálójaként – a jövőben is alakítani kívánja azokat a folyamatokat, amelyek révén megvalósulhat a hagyományos légi járművek és a drónok forgalommenedzsmentjét biztosító rendszerek (ATM és UTM) integrációja, ezáltal létrejöhet egy hatékony, ugyanakkor biztonságos légi közlekedési ökoszisztéma. A fenti célok elérése érdekében a társaság tevékenyen részt vett a Magyarországi Drón Koalíció megalakításában, majd Magyarország Drón Stratégiájának kidolgozásában. A stratégiában a HungaroControl szerepe és feladatköre rugalmas, támogató és felhasználóorientált, ugyanakkor a repülésbiztonságot és a személyiségi jogok védelmét egyaránt biztosító UTM szolgáltatások kialakítása az ország egyre komplexebbé váló légi forgalmának menedzsmentjéhez.