Az észt drón ökoszisztéma megteszi az első lépéseit az U-space megvalósítása felé

Az EANS a Frequentis-el együttműködve olyan környezet kialakításán dolgozik, amelyben a drónok és a polgári repülés együtt tudnak létezni a közös légtérben. ANS az észtországi közös információs szolgáltatások (CIS) egységes szolgáltatójaként fog működni, amely biztonságos, nyílt protokollt kínál az összes érdekelt fél közötti adatcseréhez, lehetővé téve a versenyképes, innovatív és nyitott piacot az U-space szolgáltatások nyújtása terén. A felhőalapú UTM-rendszer a Frequentis felhőkörnyezetében nyújtott, menedzselt szolgáltatásként működik, lehetővé téve a felhasználási esetek és üzleti operációk validálását. A felhőarchitektúra emellett teljesen optimalizált telepítési folyamatot tesz lehetővé helyszíni tevékenységek nélkül. Az UTM-rendszer megfelel az U-space szabályozási keretéről szóló (EU) 2021/664 bizottsági végrehajtási rendelet (tervezet) követelményeinek.

A Frequentis CIS platform lehetővé teszi az összes légtérfelhasználó egyetlen platformon történő integrálását, egyetlen „source of truth”-t és valós idejű helyzetismeretet biztosítva a légiforgalmi irányítók, a drónok üzemeltetői és a szolgáltatók számára. Ez az integráció lehetővé teszi, hogy mind a személyzet által vezetett járatok, mind a drónok biztonságosan használhassák ugyanazt a légteret, láthassák a légtérkorlátozásokat és a repülési szabályokat, repülési terveket nyújthassanak be, és valós időben kapjanak frissítéseket a légiforgalmi irányítóktól.

Erről bővebben itt olvashat: Estonian drone ecosystem takes first steps towards implementation of u-space – Vertical Mag