Egy 21 perces videó bemutatja a Zipline új fejlesztését, a „Droid”-ot, aminek célja a drónos kiszállítás által keltett zajok megszüntetése

A Zipline bemutatta NextGen autonóm drónplatformját, amely a vállalat állítása szerint „csendes, gyors és pontos szállítást biztosít közvetlenül a városi és külvárosi otthonokba”. A Zipline szerint a platform „gyakorlatilag hangtalan” (úgy tervezték, hogy olyan hangot adjon, mintha a szél zizegtetné a leveleket), és várhatóan akár hétszer olyan gyorsan szállít, mint a hagyományos autós kiszállítás, „10 mérföldes kiszállításokat körülbelül 10 perc alatt teljesítve” – számol be a sajtóközlemény.

Más drónszolgáltatásoktól eltérően a Zipline (Zips) „több mint 300 láb magasan repül a föld felett, és szinte hangtalan”. Amikor a Zip megérkezik a célállomásra „biztonságosan és csendben lebeg ebben a magasságban, miközben teljesen autonóm kézbesítő droidja egy kötélen manőverezve a megfelelő helyre irányítja, majd finoman ledobja a csomagját olyan kis területekre, mint egy teraszasztal vagy egy ház elülső lépcsője”. Mindezt a repülőgép- és légcsavar-konstrukcióban végrehajtott jelentős innovációk teszik lehetővé.

Az egészségügyi és az éttermi ágazatban számos vállalkozás csatlakozott a Zipline új házhozszállítási szolgáltatásához. A Sweetgreen például együttműködik annak érdekében, hogy továbbfejlessze küldetését, miszerint „összekapcsolja az embereket a valódi ételekkel az Egyesült Államokban”, miközben közelebb kerül a fogadalomhoz, hogy 2027-re szén-dioxid-semleges lesz. A Sweetgreen ügyfelei 97 százalékkal kevesebb energiát felhasználva jutnak a rendelésekhez, mint a hagyományos szállítási módszerek. Egy másik vállalat, amely készen áll a szolgáltatás alkalmazására, a Michigan Medicine. A gyógyszertár célja, hogy megduplázza az évente a Zipline segítségével kiváltott receptek számát. Az egészségügyhöz kapcsolódó egyéb vállalatok között van az Intermountain Health és a MultiCare Health Systems, amelyek a kórházak, laboratóriumok és orvosi rendelők hálózatán keresztül tervezik a receptek és orvosi eszközök kiszállítását. Eközben a Zipline első ügyfele, a ruandai kormány a vállalat új kézbesítési szolgáltatását fogja használni, hogy lehetővé tegye a városi légi utolsó mérföldes szállítást az otthonokba, szállodákba és egészségügyi intézményekbe Kigaliban és az ország más részein.

A Zipline platformja kettős felhasználású dokkoló- és töltőhardvereket; olyan szoftvert, amely könnyen együttműködik harmadik felek készletkezelő és rendelési rendszereivel; egy intuitív alkalmazást, amely lehetővé teszi a megrendelések másodpercekig pontos nyomon követését; valamint egy autonóm rendszert tartalmaz, ami már 40 millió kereskedelmi mérföldnyi repülési útvonalat irányított. A Zipline könnyű dokkoló- és töltőhardverét bármilyen épülethez lehet rögzíteni, vagy szabadon álló szerkezetként felállítani. A Zip-et egy vállalkozás alkalmazottja tölti fel, aki másodpercek alatt, közvetlenül a saját helyéről küldheti el a megrendeléseket, anélkül, hogy el kellene hagynia a konyhát, a gyógyszertárat vagy az orvosi rendelőt.

Mindegyik P2 Zip 10 mérföldes hatósugárral rendelkezik, miközben 3-4 kg hasznos terhet szállít, és egyetlen dokkolóból hozza-viszi a szállítmányokat. Alternatívaként akár 24 mérföldet is képes repülni egyirányban dokkolótól dokkolóig, mindegyiknél feltölti magát, mielőtt felvenné a következő szállítmányt. Mivel a Zips képes dokkról dokkra mozogni, a drónok képesek reagálni a rendelési csúcsidőszakokra, így elegendő kapacitás áll rendelkezésre egy sürgős receptkiszállításhoz, egy hétköznapi ebédrohamhoz vagy egy zsúfolt pénteki pizzarendeléshez.

A Zipline biztonsági rekordja az elmúlt hét év során több mint 500 000 kereskedelmi repüléssel bizonyított. A vállalat célja, hogy 2023 végéig 1 millió szállítást teljesítsen, 2025-re pedig arra számít, hogy évente több járatot fog üzemeltetni, mint a legtöbb légitársaság. Nagy hatótávolságú platformja, a P1 autonóm módon már 40 millió mérföld értékű kereskedelmi szállítást repült mindenféle időjárási viszonyok között biztonsági incidens nélkül, amelyek túlnyomó többsége BVLOS repülés volt.

Erről bővebben itt olvashat: Watch Video: The Zipline “Game-Changer!” – eVTOL Insights

Továbbá: Zipline Unveils NextGen Autonomous Drone Platform, “Very Quiet, Very Precise” – eVTOL Insights